DAFTAR
Close
Login to Your Account
Results 1 to 8 of 8
  1. SOL BADGUY
    Guest
    #1
    Pernahkah anda mengalami situasi begini?anda membeli windows xp original dan anda install ke dalam komputer anda…sepatutnya windows yang original tersebut anda perlu aktifkan selepas install dalam masa 30 hari….dan dalam masa yang diminta tersebut anda terlupa untuk aktifkan dan menyebabkan anda tidak dapat login ke dalam windows anda seperti biasa…
    Sewaktu saya masih baru dalam dunia komputer ini,saya pernah bertanya kepada kawan saya bagaimana menyelesaikan masalah ini,jawapan yang saya terima tiada lain iaitu format kembali….hehe…yelah biasalah waktu belajar dulu xda kerja lain ambik kerja mudah format jer terus…
    Namun,cara yang diutarakan oleh kawan saya tidak boleh dipakai terus,terdapat banyak alternatif lain selain format terus…pada post kali ini saya akan kongsikan satu tips mudah yang anda boleh lakukan jika anda mengalami masalah seperti ini…Untuk mengaktifkan windows anda ketika lebih 30 hari,komputer anda harus berhubung ke internet…Masalah yang berlaku ialah apabila anda tidak dapat menyambungkan komputer anda ke internet mungkin kerana komputer anda belum di”set” atau sebagainya.
    Langkah pertama yang anda perlu lakukan ialah set komputer anda supaya ia dapat connect ke internet,tentu sekali anda tidak dapat login ke windows seperti biasa jika windows anda tidak diaktifkan dalam masa 30 hari…namun ada cara lain yang anda boleh lakukan untuk set komputer anda supaya dapat connect ke internet.
    Pertama sekali,ketika mesej seperti gambar bawah keluar,minimize tetingkap yang dipaparkan.





    kemudian,tekan butang windows + butang “U” pada keyboard anda.





    Gambar : butang “windows” pada keyboard.
    ketika anda tekan secara serentak butang windows + “u” pada keyboard anda,program Narrator akan terpapar….kemudian klik pada icon komputer yang berada di hujung tetingkap program tersebut.





    Satu menu akan dipaparkan,kemudian klik pada “About Narrator”





    gambarajah seperti diatas akan dipaparkan,kemudian klik pada “Microsoft Web site” .Kemudian Internet explorer akan terpapar.Apa yang perlu anda lakukan ialah, taip c:\windows\explorer.exe pada ruangan address bar internet explorer tersebut,kemudian tekan enter.Anda akan diminta untuk muatturun explorer.exe tersebut,apa yang anda perlu lakukan ialah “double klik” explorer.exe tersebut selepas anda siap download,jika anda berjaya anda akan datang lihat start menu windows dan lain-lain keluar sama seperti anda login ke windows sebelum ini.Apa yang perlu anda periksa ialah sambungan internet komputer anda.periksa di bahagian network komputer anda.
    Setelah komputer anda telah dapat sambungan internet seperti biasa,aktifkan windows seperti biasa dengan cara login semula ke windows.

  2. # ADS
    Circuit advertisement
     

  3. King Of Gempak Lock's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    celoh tiok mok
    Age
    25
    Posts
    4,387
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #2
    bagus cara ni
    aku xpnh terfikir
    thanx faridtz
    ~My noob RIG~ : Intel® Core™ i5-2500K 3.30GHz || ASUS Maximus IV Gene-Z/Gen3 || CM Xtreme 500W || Corsair Vengeance 8GB 1600Mhz || Sapphire HD6850 1GB || Samsung F3 1TB + Samsung F3 1.5TB || CM Hyper 212+ || Samsung B2330H || AL VS4121 || Logitech MX3200 || CM Enforcer

  4. SOL BADGUY
    Guest
    #3
    Quote @lockmunk View Post
    bagus cara ni
    aku xpnh terfikir
    thanx faridtz

    Sama-Sama Abg Lokman...

  5. King Of Gempak KiuT-MiuT's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    10,837
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    69 Post(s)
    #4
    wah~nice tutorial... xyh pakai crack tu..

  6. Gempak SuperStar wok yoh's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Dok Kat Kelete..
    Age
    27
    Posts
    680
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #5
    info yg bgs...utk akitif widows ori....xp
    :: Asus X42D Notebook :: AMD Phenom(tm) II N830 Triple-Core, ~2.1GHz :: 2G DDR3 RAM :: ATI Radeon HD5470(512MB) Graphics :: Windows 7 Ultimate 32-bit (6.1, Build 7600) ::

  7. Gempak Newbie Nadia Adila's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    3
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #6
    utk windows 7 ade cara x?

  8. Gempak Junior AreXTriA's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    ....IN MATRIX....
    Posts
    86
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #7
    Good Tutorial

  9. Gempak Newbie
    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    38
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #8
    stakat nie lau window 7 kena crack la....

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

User Tag List