Close
Login to Your Account


Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Status
    Offline
    jamalrul's Avatar
    Gempak Super Hardcore
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    International Malaysian-Thailand Borders
    Posts
    3,452
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Default [Pertanyaan] Tentang Prosedur Penukaran No Plate Kenderaan



    Saya ada sebijik C70 dah tersadai. cantik no plate tu. jadi saya bercadang nak tukar no plate tu dgn kenderaan lain . boleh ke? apa yang perlu saya buat? btw no plate tu PP### nk tukar dgn WWQ#### . Nk tau jgk prosedur, bayaran , cara-cara nk setle semua ni .kalau bleh sapa-sapa yg pernah buat mcm ni mtk sgt bg pendapat la .

    saya ada google tadi. tp nk kepastian maybe warga gempakers lg advance !


    Quote :
    " plat no boleh tukar kalau ada satu kenderaan baru je ... kalau dua2 kenderaan dah register memang takleh nak switch antara dua ...
    - selalunye orang akan pergunakan kedai motor utk beli no. baru ... plate yang dah tak nak letak kat motor baru tu, dan plate baru letak kat kete lama ... selalunye macam tu aje ... tak tau la kot ada cara lain .. apa2 pun, kene ada satu kenderaan baru .... "


    saya jz nk tukar plate baru ke no plate lama n kedua-dua kenderaan tu milik saya.harap pendapat n harap xslh thread .
    baik bertanya dari mentafsir , kn sesat tu sirik






  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  3. #2
    Status
    Offline
    EmO
    EmO's Avatar
    King Of Gempak
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    (¬_¬)/¯ Rahsia
    Age
    14
    Posts
    14,599
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)

    Default

    takbleh tukar..

    kalau nak tukar, kena beli sebuah kenderaan baru, nama owner kena sama, pas tu exchange/transfer.

    Tukar nombo hanya bleh melibatkan kenderaan yg baru didaftarkan, kalau dua-dua kete lama, takbleh..

    kadang2 kalau kita tengok kete lama plate baru tu, kemungkinan besar plate asal dier nombo cantik atau nombo spesel. so biler dier nak tukar atau upgrade kete baru, kete baru tu punya pendaftaran akan transfer ke kete lama, dan dier amik balik nombo asal spesel dier tu dan diletakkan ke kete baru.. pas tu baru lar jual kete tu ke used car, etc..

    ade orang wat servis interchange plate number nie..kos dalam ratus gak..
    search gugel platemaster..

    >Anime Yang Sedang Ditonton<
    WARNING
    Aku Bukan Otai/Pro/Master, Yang Hebat Sangat Tu Kentut Busuk Jugak
    Aku Tak Kacau Korang, Tak Payah Kacau Aku
    Takde Sape Sakit Hati, Semua Happy


  4. #3
    Status
    Offline
    Ken.Jiez's Avatar
    King Of Gempak
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Di Bumi Allah Yang Indah Ini
    Posts
    8,316
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    32 Post(s)

    Default

    tepat jwpn Encik emo tu bile nk ambik no kenderaan lama tu semestinye kene tukar ngn no kenderaan baru kirenye yg terkini.. mmg tu treadmark jpj cmtu..

  5. #4
    Status
    Offline
    Striker9's Avatar
    Gempak Hardcore
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    1,662
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Default

    Aku baru beli moto kt Johor ujung thun 2010. Tgk2 plat WRM. Argghh Stress aku. Da la no plat lama. At least letak la no plat Johor. Adeh.

  6. #5
    Status
    Offline
    themuizz's Avatar
    Gempak Newbie
    Join Date
    May 2012
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Default

    Quote @Striker9 View Post
    Aku baru beli moto kt Johor ujung thun 2010. Tgk2 plat WRM. Argghh Stress aku. Da la no plat lama. At least letak la no plat Johor. Adeh.
    mknenye moto anda telah diperguna oleh kedai tu la kan ? huhu

  7. #6
    Status
    Offline
    Hanx's Avatar
    King Of Gempak
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Pasir Mas,Kelantan
    Posts
    8,439
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Default

    xksah pn psal no plate...wat melayang lagi duit ni ade la...


    Sejarah tetap sejarah itu membuat negara kita menjadi kuat kalau kita memahami sejarah bukan mendengar dijadikan nafsu dendam.

  8. #7
    Status
    Offline
    jamalrul's Avatar
    Gempak Super Hardcore
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    International Malaysian-Thailand Borders
    Posts
    3,452
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Default


    btw lain org lain citarasa .thanks again .

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

User Tag List

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •