DAFTAR
Close
Login to Your Account
Results 1 to 6 of 6
 1. Gempak Hardcore TuanWujian's Avatar
  Status
  Offline
  Join Date
  Apr 2011
  Location
  Singgahsanaku...
  Posts
  1,124
  Post Thanks / Like
  Mentioned
  1 Post(s)
  #1
  Gambar baru yang diambil oleh aktivis Arab Saudi menunjukkan bahawa rejim Riyadh telah merobohkan banyak tapak suci di Masjid al-Haram di Mekah di bawah pelan pembangunan yang dilaksanakan oleh perniagaan keluarga Osama bin Laden.
  Ini gambar yang diperolehi oleh Yayasan Penyelidikan Warisan Islam menunjukkan perobohan tapak suci di Masjid al-Haram di Mekah.

  Gambar-gambar yang diperolehi oleh The Independent menunjukkan penggali dan pengorek mekanikal meruntuhkan beberapa bahagian Uthmaniyyah dan Abbasiyah di sebelah timur Masjid al-Haram di Mekah - Masjidil Haram.


  Masjid al-Haram adalah tapak suci Islam dan terletaknya Ka'abah, titik di mana umat Islam menghadap ketika bersembahyang.


  Segmen di mana kerja-kerja perobohan saki-baki bahagian masjid, berusia lebih daripada beberapa ratus tahun.


  Satu tiang yang telah dilaporkan telah diroboh menandakan tempat di mana Nabi Muhammad (SAW) memulakan perjalanan Isra' dan Mi'raj dalam satu malam.


  Tiang-tiang berukiran Uthmaniyyah dan Abbasiyyah di Masjid al-Haram mengandungi kaligrafi Arab menandakan nama-nama sahabat Nabi dan detik-detik yang luar biasa dalam hidupnya.


  Pihak berkuasa Saudi mendakwa bahawa perobohan adalah sebahagian daripada pelan pembangunan berbilion-bilion dolar yang bertujuan meningkatkan kapasiti Masjid al-Haram.


  Kumpulan perbadanan mega Saudi Binladin (perniagaan keluarga Osama bin Laden) telah memenangi tender untuk projek pembesaran.

  Semasa pembinaan Jabal Omar, banyak tapak arkeologi telah dimusnahkan, seperti tempat kelahiran Nabi Muhammad dan rumah isteri, Nabi Khadijah, menukar tempat tersebut kepada perpustakaan dan tandas awam.

  Binladin Group merupakan ahli Majlis Perniagaan AS-Arab Saudi yang aktif dan memainkan peranan utama dalam menentukan dasar dua hala bagi manfaat kolektif korporat pembiaya AS-Saudi dan mempunyai kepentingan geopolitik.


  Raja Arab Saudi, Raja Abdullah juga telah melantik ulama Wahhabi dan imam Grand Mosque, Abdul Rahman al-Sudais, yang bertanggungjawab ke atas pelan pembangunan.


  Pengkritik menyifatkan projek pembangunan ini sebagai sebahagian daripada agenda Barat dan Israel dan membidas rejim Saudi yang dilihat sengaja mengabaikan warisan arkeologi, sejarah dan kebudayaan Islam.


  Pemerhati menyifatkan penghinaan Riyadh terhadap tempat-tempat bersejarah Islam sebagai suatu penyatuan kerajaan dengan fahaman Wahabi, yang merupakan satu tafsiran Islam yang melampau dan tidak fleksibel.


  Kedutaan Saudi di London telah enggan untuk memberikan apa-apa penjelasan mengenai isu itu dan sekadar menjawab, "Terima kasih untuk memanggil, tetapi tiada sebarang komen."


  Dr Irfan al-Alawi, pengarah eksekutif Warisan Yayasan Penyelidikan Islam yang memperolehi gambar-gambar baru dari dalam Masjidil Haram, berkata pembangunan Masjid al-Haram boleh dijalankan tanpa perobohan tapak sejarah suci.


  "Ia perkara yang penting kerana banyak tiang kawasan-kawasan tertentu masjid menandakan di mana Nabi duduk dan berdoa," berkata Alawi.


  "Rekod sejarah sedang dipadamkan. Seorang Muslim yang baru tidak akan mempunyai petanda kerana tiada apa-apa yang menandakan lokasi ini sekarang. Terdapat banyak cara anda boleh mengembangkan Mekah dan Madinah manakala melindungi warisan sejarah masjid itu sendiri dan laman web di sekitarnya, "Alawi menyatakan.


  Bawah alasan projek pembangunan yang sama, rejim Saudi merancang untuk Meratakan tiga masjid tertua di dunia di sekitar Masjid al-Nabawi di kota suci Madinah.


  Pegawai Saudi tidak mengisytiharkan sebarang rancangan berkenaan untuk memelihara masjid bersejarah yang dilindungi oleh struktur era Uthmaniyyah.


  Institut Teluk (Parsi) yang berpusat di Washington mengatakan Riyadh telah meruntuhkan 95 peratus daripada bangunan berusia 1,000 tahun di kota suci Mekah dan Madinah sepanjang 20 tahun yang lepas dengan tujuan untuk mengembangkan pusat-pusat membeli-belah, bangunan pencakar langit dan hotel-hotel mewah.


  Dua daripada tujuh masjid utama bersejarah yang dibina bagi menandakan peristiwa Peperangan Khandaq dan sebuah masjid kepunyaan cucu Rasulullah juga telah diletupkan sepuluh tahun lalu.


  Yang menghairankan, gambar perobohan masjid purba, yang telah diambil secara rahsia dan kemudian diseludup keluar kerajaan, mendedahkan polis Arab Saudi memuji dan menyambut keruntuhan monumen Islam tersebut.

  No Fear, No Limits, No Equal..

 2. # ADS
  Circuit advertisement
  Join Date
  Always
  Location
  Advertising world
  Posts
  Many
   

 3. Gempak Hardcore pzul's Avatar
  Status
  Offline
  Join Date
  Jan 2010
  Location
  marikh
  Posts
  1,869
  Post Thanks / Like
  Mentioned
  0 Post(s)
  #2
  arab saudi = amerika islam

 4. King Of Gempak sirvand8ta's Avatar
  Status
  Offline
  Join Date
  Nov 2009
  Location
  lupe alamat....
  Posts
  13,510
  Post Thanks / Like
  Mentioned
  11 Post(s)
  #3
  arab saudi ni mmg mcm tu...dah ler negara Islam yg buta xnak tolong Palestin...sengal tul Arab Saudi ni...

 5. Gempak Hardcore TuanWujian's Avatar
  Status
  Offline
  Join Date
  Apr 2011
  Location
  Singgahsanaku...
  Posts
  1,124
  Post Thanks / Like
  Mentioned
  1 Post(s)
  #4
  Keluarga Ibn Saud bersekongkol dgn British utk merebut tanah Arab drp kerajaan Turki Uthmaniyyah.

  Kekuasaan mereka ke atas Semenanjung Arab tidak dipertikai oleh dunia Islam kerana mereka Penjaga 2 Masjid Suci. Sekiranya keluarga Ibn Saud yg memerintah Arab Saudi sekarang dapat digulingkan, maka Palestin dapat dirampas dari Israel dengan mudah.
  No Fear, No Limits, No Equal..

 6. Gempak SuperStar Hitler's Avatar
  Status
  Offline
  Join Date
  Jan 2012
  Posts
  721
  Post Thanks / Like
  Mentioned
  3 Post(s)
  #5
  banyak golongan wahabi kat sana

 7. Gempak Hardcore sofhansafwan's Avatar
  Status
  Offline
  Join Date
  Jan 2010
  Location
  Kemaman,Terengganu
  Posts
  1,526
  Post Thanks / Like
  Mentioned
  1 Post(s)
  #6
  Arab saudi dah jd kuda tunggangan org kapir laknatullah..sanggup gadai islam dan sejarahnya demi wang ringgit..
  ~~BeRjuAnG MeNenTaNg KeZaLiMaN~~

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

User Tag List

Tags for this Thread