DAFTAR
Close
Login to Your Account
Page 1 of 3 123 Last
Results 1 to 10 of 23
  1. King Of Gempak alexx's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    6,311
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    #1



    BRASILIA - Beberapa pegawai Yayasan Pribumi Nasional Brazil (Funai) mengesahkan kewujudan populasi orang asli yang belum pernah menjalin hubungan dengan manusia luar di hutan hujan Amazon selepas satu puak mengandungi 200 orang dikesan menerusi satelit, lapor sebuah akhbar semalam.


    Tiga kawasan lapang yang diduduki puak itu dikenal pasti terletak di barat daya Brazil berhampiran sempadan Peru tetapi kewujudan mereka hanya disahkan selepas beberapa ekspedisi udara dengan menggunakan sebuah pesawat dibuat pada April lalu.


    Dalam awal minggu ini juga, tiga kawasan dikesan telah dibersihkan dalam hutan di barat daya dekat sempadan Peru.


    Para pegawai yayasan pribumi itu mengganggarkan terdapat 68 populasi hidup terasing yang tinggal jauh di tengah hutan Amazon.


    Puak orang asli yang baru ditemui itu tinggal di dalam empat rumah beratap jerami dan menanam jagung, pisang dan kacang tanah dan tanaman lain.


    Komuniti itu tinggal berhampiran sempadan Peru di hutan simpan Vale do Javari seluas negara Portugal dan menjadi tempat tinggal lebih 14 puak pribumi yang hidup terpencil.


    "Kerja-kerja untuk mengenal pasti dan melindungi populasi itu adalah sebahagian daripada dasar awam Brazil," kata seorang penyelaras yayasan berkenaan, Fabricio Amorim.


    Menurutnya, pemerhatian awal menunjukkan puak orang asli itu tergolong dalam etnik yang menggunakan bahasa pano yang hidup dari hutan Amazon di Brazil sehingga ke hutan di Peru dan Bolivia.


    Kawasan berkenaan memiliki bilangan puak orang asli yang terbesar di dunia.


    sumber: http://www.kosmo.com.my/kosmo/conten...a&pg=du_03.htm

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     

  3. Gempak SuperStar md apiz's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    too phat
    Posts
    510
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #2
    ada lagi org asli

  4. Gempak SuperStar renzocross's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sabah bah
    Posts
    616
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #3
    bnyk orang asli di dunia ni kita tak tahu pun, mgkn ada lg hutan tau pulau yg ndak pena kita nampak

    Nak tambah skills pikat wanita idaman mu? Belajar lah main GITAR untuk si DIA Klik Sini

  5. Gempak SuperStar NaNoByTe's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    808
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #4
    ssh nk cri org asli ni sbb kna redah/tebas utan

  6. Gempak Hardcore PyanceZ's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    east blue
    Posts
    1,387
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #5
    kt mlaysia..org asli dh moden...cme sglintir jer yg still x maju

  7. Gempak SuperStar J-Rock's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Di Bumi Yg Nyata
    Posts
    897
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #6
    ada lagi yg masi belom kena jumpa yaa... agaknya brapa byk lagi rahsia hutan kita masih blom tahu???

  8. Gempak Super Hardcore 15TEEN's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Malaysia!
    Posts
    3,782
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    30 Post(s)
    #7
    jgn diorang cannibal dh la
    www.nattawat.org Download is my thing!

  9. EmO
    King Of Gempak EmO's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    (_)/ Rahsia
    Age
    14
    Posts
    14,599
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    #8
    Quote @15TEEN View Post
    jgn diorang cannibal dh la
    nasib bek bukan kat malaysia

    >Anime Yang Sedang Ditonton<
    WARNING
    Aku Bukan Otai/Pro/Master, Yang Hebat Sangat Tu Kentut Busuk Jugak
    Aku Tak Kacau Korang, Tak Payah Kacau Aku
    Takde Sape Sakit Hati, Semua Happy


  10. King Of Gempak luq_haqem's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    May 2010
    Posts
    16,698
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    #9
    Quote @15TEEN View Post
    jgn diorang cannibal dh la

    y aku taw cannibal pon die mkn org ikot knape die nk bunuh jer..bkn sumer dia mkn..
    Ok Ok Ok saya tahu saya lelaki yang kacak, Terima Kasih sebab bukak signature nih

  11. Respected Members lanzmania's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Paka Jaya Ranau Sabah
    Posts
    2,672
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #10
    kan dorang dah jumpa manusia.. hehehehehhe.. sesamer durang jer laa..
    Add me on Facebook Laxmana Lanzmania

    Come & Join Us, Please LIKE Alahai Lawak!~ Official Page



Page 1 of 3 123 Last

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

User Tag List

Tags for this Thread