DAFTAR
Close
Login to Your Account
Page 1 of 2 12 Last
Results 1 to 10 of 12
  1. Gempak Hardcore Iskandar's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    2,002
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    #1
    Baru-baru ini DS Najib menyatakan:

    "Kalau PTPTN nak dihapuskan, ia menelan kos RM43 bilion. Hanya tiga negara di dunia yang tanggung sepenuhnya pengajian di universiti termasuk Norway tetapi mengenakan cukai pendapatan yang tinggi." rujuk

    Manakala LIMA link video (youtube) di bawah adalah hasil usaha salah seorang rakyat Malaysia menelefon sendiri kedutaan dari LIMA (5) negara yg menawarkan PENDIDIKAN PERCUMA.


    1- Pendidikan Percuma di Brunei:





    2- Pendidikan Percuma di Argentina:





    3- Pendidikan Percuma di Finland:





    4- Pendidikan Percuma di Norway:






    5- Pendidikan Percuma di Jerman:





    List of countries with free post-secondary education

    Barbados
    Brazil
    Belgium
    Croatia
    Denmark
    Finland
    Greece
    Hungary
    Kenya
    Malta
    Mauritius
    Morocco
    Norway
    Scotland
    Slovakia
    Sri Lanka
    Sweden
    Trinidad and Tobago
    Brunei
    Turkey
    Oman
    Saudi Arabia

    http://en.wikipedia.org/wiki/Free_education

    .

    Serbu Kementerian Pendidikan Malaysia

    Last edited by Iskandar; 15-04-2012 at 01:10 AM.

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     

  3. Gempak Lover Wea_Anonymous's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    WE ARE ANONYMOUS, WE ARE LEGION, WE DO NOT FORGIVE, WE DO NOT FORGET. EXPECT US. by Wea_Anonymous
    Age
    56
    Posts
    494
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #2
    hapuskan ptptn

  4. King Of Gempak Hanx's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Pasir Mas,Kelantan
    Posts
    8,442
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #3
    yg mna dh amik tu byar...nnt xpuas ati lak mna2 yg dh byar tu...lpas dh abis tu bru hapus...


    Sejarah tetap sejarah itu membuat negara kita menjadi kuat kalau kita memahami sejarah bukan mendengar dijadikan nafsu dendam.

  5. Gempak Hardcore protege's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    マレーシア
    Posts
    1,786
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)
    #4
    semua dapat atau yang terpilih sahaja... ????

    Dulu di Malaysia, yang terpilih sahaja (yang pandai laa...) dapat....
    Sekarang di Malaysia, semua boleh mohon PTPTN asalkan dapat masuk IPTA/IPTS.

    Di Argentina, free hanya untuk IPTA dan bukan semua boleh masuk IPTA. Ramai yang tak mampu terutama golongan bawahan. IPTS kena biaya sendiri dan kerajaan tak bantu.

    Jika ikut style Argentina, kalau ibubapa ada 3 orang anak di kolej swasta, berapa ramai yang mampuuntuk dapatkan pinjaman bank dalam RM120K ke RM180K (40 to 60K x 3 orang anak) Atau hanya mampu meng'universiti'kan seorang sahaja.

    Yang dapat masuk IPTA ok la... tapi apa nasib yang lain ????

    Funding

    One important aspect is that Public universities at Tertiary Education level and at University level are tuition-free and open to anyone. Although it is not required to pay any kind of fee at universities, hidden costs of education, like transportation and materials, are often neglected and a lack of a well-developed and widespread scholarship system forbids students from low-income families to enroll in public universities: for each eight students from the 20 % upper-income class, there is only one student from the 20 % lower-income class.[12] In contrast, post-graduate education requires some form of funding and it is generally not free.
    Additionally, financial pressure to freshman college students force them to join the work force before graduation, thus it is very common for young students to have full-time jobs and at the same time study at the University. This is considered beneficial because when the students graduate they already have working experience, though this could also be one of the causes of the high ratio of dropouts.[12][13]

  6. Gempak Senior shaherD's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    179
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #5
    mmg patut percuma. nk menuntut ilmu je pun, support la rakyat. ni bru nk rileks pas abes study da surat utang smpi. lmbt baya bunga naik, pastu bole blacklist. yg bajet2 kaye ni xpyh nk poyo2 lhh, nnt da mati spe nk baya utang ko. haha. tu lhh manusia, da org bg pecuma tu amik je la. nnt klu da xde merayu2 nk mntak pecuma, sombong bodd name nye tuh.

  7. Gempak Lover
    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    359
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #6
    NK PERCUMAA JA SMUA..USHA XNAK

  8. Gempak Hardcore kyrull82's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    1,004
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #7
    Kalau semua bagi Free, orang x menghargai pemberian tu.....pastu...nak tuntut itu ini x dapat le...ye la...dah bagi free....Qualiti pun kurang la....Yang bayar pun x semua yang nak belajar bersungguh....Ada yang mak bapak gadai tanah rumah, tanah bendang nak bagi anak sambung belajar, harap2 nanti anak leh la jaga die orang masa tua....tapi ade yang x balas pun JASA Mak Ayah die orang yang sanggup Gadai apa saja untuk memberi peluang mereka menuntut Ilmu...Bagi free memang boleh ringankan beban rakyat. Tapi di satu sudut, bukan semua menghargai dengan belajar bersungguh & dapat keputusan cemerlang & berkhidmat kepada negara & menyokong kerajaan. Senang crite la.... Beza jaga Motosikal yang di beli guna duit sendiri & Mak Ayah beli kan...yang aku nampak...bila mak ayah beli, moto tu dibantainya buat race haram, apa susah, rosak mak ayah repair, bukan duit die, kalau die beli gune duit sendiri, jaga macam jaga bini......ye la...rosakkan nak repair duit sendiri jugak....so biar la pendidikan berbayar supaya anda lebih menghargai Ilmu....Ustaz nak menyampaikan Ilmu Agama pun kena ada modal, walaupun Ustaz tu iklas mengajar, balasan besar di akhirat, bukan die pegi mengajar jalan kaki.....naik kereta kena isi minyak....tapi pihak masjid/surau bayar jugak, kenapa ?? pasal menghargai kesudian Ustaz tu melapangkan masa untuk mengajar mereka ilmu, dan datang pun kena ada modal.....so xkan ucapan terima kasih cukup untuk bayar kos perjalanan die....????

  9. Gempak SuperStar centorz's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    ★★★★★★★
    Posts
    994
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #8
    aku lebih setuju klau buangkan bunga tu..takde caj tambahan setiap tahun. hanye bayar ape yg di pinjam mcm mara.
    ~ FALL OF CAPITALISM ~

    ~ KHILAFAH WILL RISE AGAIN ~

  10. Gempak Lover hamli007's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Shah Alam
    Age
    29
    Posts
    454
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    #9
    Dua benda paling penting kene bagi percuma: PENDIDIKAN DAN KESIHATAN

  11. Gempak Hardcore Iskandar's Avatar
    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    2,002
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    #10
    Quote @hamli007 View Post
    Dua benda paling penting kene bagi percuma: PENDIDIKAN DAN KESIHATAN
    dengan itu, barulah betul2 dikatakan negara berkebajikan...

    kalau nak untung je, itu namanya negara berniaga.. (kapitalisme: matlamat, dapatkan keuntungan walau apa cara sekalipun)

Page 1 of 2 12 Last

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

User Tag List