Close
Login to Your Account


Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 13 of 13
  1. #1
    Status
    Offline
    ajim's Avatar
    Gempak Lover
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    tanah melayu je
    Posts
    462
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)

    Default [kemuskilan] kenapa screen laptop saya kejap ade kejap xde?

    ...
    saya ade masalah sikit tak sikt la.
    lappy saya, acer aspire 4530 bernama p321-1 ade masalah sejak 2 menjak nie.. umur dia, 3tahun lebih..

    p321-1 punye lcd display ade masalah inconsistancy..
    kadang kala, bila switch on, screen hidup dan berfungsi dgn baik.. tetapi selalunya, hidup segan mati tak malu..
    screen dia hidup ada lampu, tapi warna hitam je yg keluar.. bila biarkan lama2 jd putih..

    bila, sy cucuk p321-1 sy dgn cable vga.. extand dgn screen LCD lain, dia akan jd ok balik.. jd, macam leceh la.. serius leceh..

    tolong saya.. ape masalah sy yg sebenarnye... sy penah tanye kedai, dia terus cakap kene tukar lcd.. kepala hotkek dia.. lcd aku elok jer.. comey je bile hidup..


    terima kasih... jasa baik korang amat2 aku terharu.. haha



    had regahu decana lupa had hatu tabernya lupa

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  3. #11
    Status
    Offline
    luq_haqem's Avatar
    King Of Gempak
    Join Date
    May 2010
    Posts
    16,327
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)

    Default

    Quote @draconian78 View Post
    mainboard/lcd ataupun lcd cable yg problem
    btul2... aku sokong mmgyer lerpon
    Ok Ok Ok saya tahu saya lelaki yang kacak, Terima Kasih sebab bukak signature nih

  4. #12
    Status
    Offline
    LaNceR's Avatar
    Gempak SuperStar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Pahang
    Posts
    546
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Default

    ko sambung lappy tu ngan monitor biasa pastu ko on
    tgk dia jadi lagi ke tidak
    kalau tak jadi dah itu makna nya screen lcd ko yg rosak
    tapi kalau masih terjadi, itu makna nya inverter ko yg rosak

    tapi sebelum ko hantar repair, ko buka sendiri frame lcd tu ko akan nampak inverter kat bawah (tengah)
    ko cabut cable dan pasang semula
    kadang² sambungan tu longgar jer

    kos repair:

    - screen : RM250 and above
    - inverter : RM150 and above

    kalau ko duk area kl dan boleh gi low yat
    ko gi tingkat 3, cari kedai nama thunder iqra (kedai pakistan), carik org yg bernama majid (org pakistan)
    cara paling mudah nak cari kedai dia; ko naik tingkat 2
    cari tangga bergerak yg kecik pastu naik ikut situ
    bila dah sampai tingkat 3 ikut tangga kecik tu tadi ko straight jer
    kedai dia belah kiri, senang je nak cari

  5. #13
    Status
    Offline
    ajim's Avatar
    Gempak Lover
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    tanah melayu je
    Posts
    462
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)

    Default

    TQTQTQTQTQQ... saya try bukak frame lcd nie dulu.. haha.. insyallah.. bile free nati boleh singgah lol yat.. haha.. peace yo! mekaseh semua yg sudi menyumbang idea yang bernas2.. hehe..

    had regahu decana lupa had hatu tabernya lupa

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

User Tag List

Tags for this Thread

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •