Jump to content
  • entry
    1
  • comments
    0
  • views
    51

About this blog

1415997951_GooglekerjasamadenganIsraelpengurusmahuletakjawatan.webp.05297af36955bb3f71ea268cca8d4eb3.webp

LOS ANGELES - Pengurus pemasaran untuk produk pendidikan Google, Ariel Koren akan meletakkan jawatan selepas dia menuduh berlakunya tindak balas majikannya itu terhadapnya yang menentang kerjasama syarikat tersebut dengan Israel.

Koren, 28, menyatakan tindakannya itu melalui surat kepada para pekerja Google dan turut mendakwa syarikat tersebut bertindak balas terhadapnya dan pekerja lain yang bersuara menyokong Palestin.

"Daripada mendengar pekerja-pekerja yang mahu Google mematuhi prinsip etikanya, Google secara agresif mengejar kontrak ketenteraan dan melucutkan suara pekerjanya," tulisnya di platform penerbitan online, Medium.

Koren telah bekerja di Google selama lebih tujuh tahun merupakan salah seorang daripada dua pekerja yang bersuara menentang syarikat itu pada Oktober 2021.

Mereka menentang penglibatan syarikat itu dalam Projek Nimbus bernilai AS$1.2 bilion (RM5.38 bilion).

Ia merupakan perkongsian antara Google, Amazon dengan kerajaan dan tentera Israel.

Pada Mei 2021, di tengah-tengah keganasan tentera Israel yang membunuh beberapa orang Palestin di Gaza, Google mengumumkan penglibatannya dalam Projek Nimbus, kata Koren.

Melalui Project Nimbus, sistem pengkomputeran awan yang dibina oleh Google dan Amazon akan menyediakan kerajaan dan tentera Israel dengan teknologi kecerdasan buatan.

Dia juga mendakwa Google secara sistematik melenyapkan suara Palestin, Yahudi, Arab dan Muslim yang bimbang tentang keterlibatan Google dalam pencabulan hak asasi manusia di Palestin.

Koren menuduh syarikat itu menutup mulutnya dan rakan-rakannya untuk melindungi kepentingan perniagaannya dengan tentera dan kerajaan Israel.

Dalam kenyataan e-mel yang dikongsi dengan Business Insider, jurucakap Google berkata, pihaknya melarang tindakan balas di tempat kerja selain telah menyiasat dengan teliti dakwaan Koren dan mendapati bahawa tidak ada tindakan balas berlaku di Google.

Pada Selasa lalu, Koren mengulangi dakwaan yang dibuat pada bulan Mac lepas bahawa Google telah memindahkannya dari ibu pejabat syarikat di Mountain View, California ke pejabatnya di Sao Paulo, Brazil sebagai hukuman kerana menentang perjanjian kerjasama tersebut. - Agensi

Entries in this blog

Google kerjasama dengan Israel, pengurus mahu letak jawatan

LOS ANGELES - Pengurus pemasaran untuk produk pendidikan Google, Ariel Koren akan meletakkan jawatan selepas dia menuduh berlakunya tindak balas majikannya itu terhadapnya yang menentang kerjasama syarikat tersebut dengan Israel. Koren, 28, menyatakan tindakannya itu melalui surat kepada para pekerja Google dan turut mendakwa syarikat tersebut bertindak balas terhadapnya dan pekerja lain yang bersuara menyokong Palestin. "Daripada mendengar pekerja-pekerja yang mahu Google mematuhi pri

Baryon

Baryon in General

×
×
  • Create New...